Tel: +30 210 4321398

Επικοινωνήστε μαζί μας για:

  • πωλήσεις χονδρικής
  • πωλήσεις λιανικής
  • μελέτες - εφαρμογές
  • συντηρήσεις - αναβαθμίσεις
Tel: +30 210 4321398

Όσο και αν ακούγεται παράξενο, αυτό που καθορίζει την σταθερότητα λειτουργίας και την επάρκεια κάθε ΣΑΗ είναι η γεννήτρια (Η/Ζ).

Οποιοδήποτε ΣΑΗ, όσο καλοσχεδιασμένο και αν είναι, όσο καλή ποιότητα εξοπλισμού και αν διαθέτει και όσο προσεκτική διαχείριση της ενέργειας και αν γίνεται, εφόσον βασίζεται αποκλειστικά σε Α.Π.Ε. είναι "μοιραίο" ότι κάποια στιγμή θα "μείνει" από ενέργεια.

Ο λόγος είναι απλός και έχει να κάνει με το βασικό μειονέκτημα των Α.Π.Ε. που είναι το γεγονός ότι δεν ελέγχονται από εμάς.

Μπορούμε να εκτιμήσουμε με σχετική ακρίβεια την ενέργεια που θα μας δώσουν τα φωτοβολταϊκά για μία περίοδο ενός έτους ή 6 μηνών (το ίδιο ισχύει και για τις ανεμογεννήτριες αλλά με μεγαλύτερο περιθώριο σφάλματος), δεν υπάρχει όμως δυνατότητα να κάνουμε ασφαλή εκτίμηση για ένα μικρό χρονικό διάστημα π.χ. 3 ημερών. Γνωρίζουμε τι περίπου μπορούμε να περιμένουμε π.χ. τον Μάρτιο από τα φωτοβολταϊκά μας, δεν ξέρουμε όμως αν και πότε θα προκύψει κάποια κακοκαιρία μέσα στον Μάρτιο όπου θα έχουμε για 5 συνεχόμενες ημέρες συννεφιά.

Επίσης, γνωρίζουμε ότι η μέση ημερήσια κατανάλωση του σπιτιού μας είναι π.χ. 9kWh, παρακολουθώντας την κατανάλωσή μας για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, στην πραγματικότητα όμως η ημερήσια κατανάλωση μπορεί να έχει σημαντικές διακυμάνσεις από μέρα σε μέρα.

Θα μπορούσε ας πούμε να είναι 6kWh την μία ημέρα και να ξεπεράσει τις 12kWh την επομένη.

Θα μπορούσε επίσης να είναι αυξημένη για μια μεγαλύτερη περίοδο λόγω κάποιας συγκυρίας, π.χ. φιλοξενία πολλών ατόμων για μερικές ημέρες, ή ανάγκη για εκτεταμένη χρήση / λειτουργία εργαλείων λόγω εργασιών συντήρησης, κλπ.

Το αποτέλεσμα είναι ότι κυρίως λόγω των "αστάθμητων" παραγόντων της παραγωγής των Α.Π.Ε. αφενός και της κατανάλωσης αφετέρου, το ΣΑΗ μπορεί συγκυριακά να αποδειχθεί ανεπαρκές να καλύψει την τρέχουσα κατανάλωση.

Η λύση της υπέρ-διαστασιολόγησης του ΣΑΗ με μεγαλύτερη χωρητικότητα στους συσσωρευτές, περισσότερη ισχύς φωτοβολταϊκών, κλπ., απλά μειώνει την πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο, δεν την εξαλείφει όμως εντελώς, ενώ ταυτόχρονα είναι μία ακριβή λύση αφού το σύστημά μας θα διαθέτει εξοπλισμό που υπό φυσιολογικές - καθημερινές συνθήκες δεν θα τον αξιοποιεί.

Αυτό που θα εγγυηθεί την επάρκεια σε ενέργεια και την σταθερότητα του συστήματός μας κάτω από οποιαδήποτε συνθήκη είναι η ύπαρξη μιας ελεγχόμενης πηγής ενέργειας που στην απλούστερη μορφή της είναι μια κοινή γεννήτρια.

Η γεννήτρια θα πρέπει κατά προτίμηση να είναι ικανή να αναλάβει το σύνολο της ισχύος της εγκατάστασης και να διαθέτει αποθέματα ισχύος αφού όταν το σύστημα διαθέτει μετατροπέα-φορτιστή παράλληλα θα γίνεται και φόρτιση των συσσωρευτών.

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε εδώ ότι όταν έχουμε ένα ΣΑΗ η γεννήτρια έχει καθαρά εφεδρικό ρόλο. Μπορεί να μην χρειαστεί για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα, ακόμη και για έτη ολόκληρα. Αν όμως το σύστημα ξεμείνει από ενέργεια για οποιονδήποτε λόγο, η γεννήτρια θα είναι η μοναδική αξιόπιστη και σίγουρη λύση που θα έχουμε εκείνη την στιγμή.

Επίσης, όταν συνδυάζεται με ένα ΣΑΗ που διαθέτει μετατροπέα-φορτιστή (inverter-charger) η λειτουργία της δεν χρειάζεται να είναι πολύωρη αφού παράλληλα με την ηλεκτροδότηση των τρεχόντων καταναλώσεων γίνεται και φόρτιση των συσσωρευτών. Έτσι, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα λειτουργίας, η γεννήτρια μπορεί να "σβήσει" και να συνεχιστεί η ηλεκτροδότηση με την ενέργεια των συσσωρευτών.

Εν τω μεταξύ, μπορεί να εξαλειφθεί και η συνθήκη που οδήγησε στην ανάγκη για την γεννήτρια και η λειτουργία του συστήματός μας να συνεχιστεί κανονικά χωρίς την "βοήθειά" της.

Στα ΣΑΗ που προορίζονται για περιστασιακή χρήση ή εξοχικές κατοικίες, η χρήση της γεννήτριας είναι γενικά σπάνια και πολύ περιορισμένη. Σε αυτές τις περιπτώσεις μια "φθηνή" φορητή γεννήτρια είναι αρκετή. Ο χρήστης παρακολουθεί τα βασικά δεδομένα λειτουργίας του συστήματος (κυρίως την τάση των συσσωρευτών) και θέτει την γεννήτρια σε λειτουργία αν χρειαστεί.

Για μόνιμες κατοικίες, επιχειρηματικές εφαρμογές και γενικά στις εφαρμογές που απαιτείται πραγματικά αδιάλειπτη παροχή ενέργειας, όπου - ειδικά κατά την διάρκεια του χειμώνα - η χρήση της γεννήτριας θα είναι πιο συχνή, είναι προτιμότερο η γεννήτρια να έχει προδιαγραφές συνεχούς λειτουργίας (καλή ψύξη, δεξαμενή καυσίμου μεγάλης χωρητικότητας, κλπ) και να διαθέτει ικανότητα αυτόματης εκκίνησης / παύσης που θα ελέγχεται από το ΣΑΗ. Έτσι το ΣΑΗ θα θέτει την γεννήτρια σε λειτουργία μόνο όταν και για όσο απαιτείται χωρίς παρέμβαση από τους χρήστες. Σε αυτήν την περίπτωση η ηλεκτροδότηση είναι αδιάλειπτη κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Electrotech Power Systems

Ολύμπου Καρπάθου 8, 18758, Κερατσίνι

Ώρες Λειτουργίας

Δευτέρα - Παρασκευή 09:00 - 17:00

Τηλ./Φαξ: +30 210 4321398

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Η εταιρεία

Τρόποι Αποστολής-Πληρωμής