Παράδειγμα:
Έστω μονοκατοικία, μόνιμη οικία τετραμελούς οικογένειας με συνολικό στεγασμένο εμβαδόν γύρω στα 120m2.
Η οικία είναι προσεγμένη κατασκευή μικρής σχετικά ηλικίας και θα την χαρακτηρίζαμε "ενεργειακά ορθή".
Η μόνωση της τοιχοποιίας και της στέγης είναι καλή και τα κουφώματα είναι τουλάχιστον με διπλά τζάμια και δεν έχουν μεγάλες απώλειες.
H οικία θερμαίνεται με κοινό σύστημα καλοριφέρ με καυστήρα πετρελαίου και διαθέτει ενεργειακό τζάκι αερόθερμο το οποίο είναι ικανό να καλύψει πλήρως την οικία σε θέρμανση και χρησιμοποιείται υποβοηθητικά ως προς το κύριο σύστημα.
Το ζεστό νερό χρήσης παράγεται από ηλιακό θερμοσίφωνα τριπλής ενεργείας και επαρκεί για τους περίπου 7 - 8 "καλοκαιρινούς" μήνες του έτους ενώ θερμαίνεται από το σύστημα του καλοριφέρ κατά την χειμερινή περίοδο.
Όλες οι κύριες ηλεκτρικές συσκευές (ψυγειοκαταψύκτης, πλυντήριο ρούχων, πλυντήριο πιάτων) είναι ενεργειακής κλάσης Α ή καλύτερες, οι λαμπτήρες είναι LED ή ηλεκτρονικοί (εξοικονόμησης ενέργειας).
Το μαγειρείο αποτελείται από 2 εστίες αερίου και από 2 ηλεκτρικές (εντοιχισμένες). Οι εστίες αερίου χρησιμοποιούνται ως κύριες ενώ οι ηλεκτρικές χρησιμοποιούνται επικουρικά και περιστασιακά.
Υπάρχει επίσης ηλεκτρικός φούρνος εντοιχισμένος, οικιακού μεγέθους, ενεργειακής κλάσης Α.
Στην οικία υπάρχουν εγκατεστημένα 3 κλιματιστικά (1 χ 12000BTU στο καθιστικό και 2 x 9000BTU στις κρεβατοκάμαρες) τα οποία είναι πολύ καλής ποιότητας, τύπου inverter και ενεργειακής κλάσης Α.
Τα κλιματιστικά χρησιμοποιούνται σπάνια, κυρίως τις πολύ ζεστές καλοκαιρινές ημέρες. Η χρήση τους δεν χρειάζεται να είναι πολύωρη αφού λόγω καλής μόνωσης ο δροσισμός της οικίας επιτυγχάνεται σχετικά γρήγορα.
Η μέση κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της παραπάνω οικίας εκτιμάται στις περίπου 1.500kWh (κιλοβατώρες) ανά 4μηνο, δηλαδή 4.500kWh ανά έτος.
Αν η παραπάνω οικία συνδεθεί με το δημόσιο δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας η ετήσια δαπάνη της οικογένειας για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι περίπου (τιμές 2012) περίπου 1.000 - 1.500 ευρώ (εξαρτάται από το ύψος των δημοτικών τελών), ενώ το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι περίπου 700 - 1.000 ευρώ.
Έξοδα τα οποία εμπεριέχονται στον λογαριασμό του παρόχου αλλά δεν έχουν άμεση σχέση με την κατανάλωση ενέργειας όπως δημοτικά τέλη, έκτακτες εισφορές, κλπ., θα πρέπει (τυπικά) να αποδίδονται στους δικαιούχους ακόμη και αν η οικία δεν έχει σύνδεση με το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.
Το κόστος ενός πλήρους συστήματος αυτόνομης ηλεκτροδότησης που θα κάλυπτε τις παραπάνω ανάγκες θα ήταν περίπου (τιμές 2012):
~ 12.000 ευρώ για ένα πλήρες σύστημα με μέτριας ποιότητας εξοπλισμό και περιορισμένες δυνατότητες επέκτασης.
~ 15.000 ευρώ για ένα πλήρες σύστημα με καλής ποιότητας εξοπλισμό και σχετικά καλές δυνατότητες επέκτασης.
~ 18.000 ευρώ για ένα πλήρες σύστημα με πολύ καλή ποιότητα εξοπλισμού και μεγάλες δυνατότητες επέκτασης.
Ανάλογα με το τι θα επιλέξουμε να υπολογίσουμε και με την ποιότητα του εξοπλισμού, η "απόσβεση" της δαπάνης θα μπορούσε να γίνει σε λιγότερο από 10 έτη ή και σε περισσότερο από 20 έτη.
Στον παραπάνω υπολογισμό θα πρέπει να λάβουμε υπόψη την ετήσια δαπάνη μιας γεννήτριας η οποία θα κληθεί να "βοηθήσει" το ΣΑΗ κυρίως τον χειμώνα. Θεωρείται αποδεκτή η λειτουργία της γεννήτριας μέχρι περίπου 200 - 300 ώρες ετησίως.